Kaviar Fakta

Kaviar Fakta

Det här med fisken som vi föder upp i vår farm. Det finns framförallt fyra olika störarter i vår uppfödning.  Sibirisk stör Baerii,  Stellatus eller Sevrugan samt den ryska stören Osetra. Sen har vi den mest omtalade stören Beluga. I vår farm är det framförallt Osetra stör  som vi föder upp. Stören är lika gammal och har faktiskt överlevt dinosaurien och man har funnit fossiler av stör som är 285 millioner år gamla.  

De olika stör-arterna har lite olika livslängd och kan i vissa fall leva i över 100 år. De ger också kaviar vid olika åldrar. Baerii ör den stör som snabbast ger en kaviar som vi kan producera och sälja. Det när ungefär 4-6 år innan man får fram en för oss godkänd kvalitet. Den sibiriska stören Baerii ör en sötvattensfisk och kommer från just Sibiriens floder och sjöar ursprungligen.

 När det gäller Sevrugan så tar det lite längre tid mellan 6 till 8 år innan vi kan få fram in kaviar med all den karaktär som en riktigt kaviarkännare vill ha. Bland de som äter mycket kaviar ör det Sevrugan och dess kaviar som gäller. Dessutom är köttet en riktigt delikatess och i det vilda räknas Sevrugan som det riktiga finsmakaren när den väljer det den ska äta. Sevrugan är den minsta stören av de vi har i vår farm, det är också den fisk som är svårast att föda upp på en farm. Sevrugan härstammar från Kaspiska och Svarta havet.

 Efter det kommer den så kallade Ryska stören eller i vardagsmun Osetra-stören med en uppfödning på mellan 8 till 12 år. Beroende på  när man tar äggen har tiden här förutom smaken och en stor påverkan när det gäller storleken på äggen. Osetra har en väldigt fin kaviar och räknas kanske till den finaste av många. Det ör också denna stör som har de flesta färgkombinationerna på sin kaviar. En Osetra väger mellan 40 och 50 kilo när vi skördar kaviaren från denna fisk. Osetra stören härstammar från Kaspiska havet och kärt barn har många namn, här följer några beroende på var i världen man befinner sig: Osetra, Ossetra,  Oscietra, Asetra gemensamt är dock att fiskens latinsk namnet ör Acipenser gueldenstaedtii.

Belugan som är kungen av störar och den mest dyrbara kaviaren tar tid på sig och lämnar först mellan 20 till 25 år en kaviar av kvalitet. När kaviaren tas från denna stör väger den mellan 100 till 150 kilo och kan då ge många kilo kaviar. Den största Belugan som någonsin fångast vägde 1571 kilo och fångades i floden Volga 1827. Belugan räknas till den största färskvattensfisken i hela världen. Idag hittar man inte så stora fiskar då Beluga farmas för sin kaviar. Ursprunget ör Svarta, Kaspiska och Adriatiska havet.

Hållbart fiske. Vår uppfödning och produktion  är certifierad av Friend of the Sea, en organisation som gör oberoende kontroller av livsmedel, kosttillskott och vattenbruk för att säkerställa att de inte har skadlig inverkan på vare sig människor eller miljö. Friends of the Sea är en pålitlig märkning och har blivit den ledande certifieringen för säkra marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav.